A klagede over, at Den Sociale Ankestyrelse afslog hendes anmodning dels om at få kendskab til, hvilken lægekonsulent der havde medvirket ved styrelsens behandling af hendes sag, dels hendes anmodning om aktindsigt i lægekonsulentens udtalelse i sagen.
Under min behandling af sagen ændrede Den Sociale Ankestyrelse praksis, således at en klager efter anmodning kan få oplyst navnet på vedkommende lægekonsulent.
Min undersøgelse i A's sag var herefter rettet mod spørgsmålet om aktindsigt i lægekonsulentens udtalelse i sagen.
Til støtte for A's synspunkt, at ankestyrelsen bør give aktindsigt i udtalelsen, anførte A, at "der er tale om indstillinger og lægelige oplysninger, som har været grundlaget for Den Sociale Ankestyrelses afgørelse". A henviste herved til forvaltningslovens § 13, nr. 3, hvorefter "selvstændige dokumenter, der er udarbejdet af en myndighed for at tilvejebringe bevismæssig eller anden tilsvarende klarhed med hensyn til en sags faktiske omstændigheder", er omfattet af reglerne om aktindsigt uanset dokumenternes interne karakter.
Den Sociale Ankestyrelse meddelte i sin afgørelse af 15. august 1989, at ankestyrelsen ikke udleverer referat af ankemøder eller eventuelle indstillinger fra lægekonsulenter eller sagsbehandlere vedrørende en sag, idet sådant sagsmateriale anses for at være internt arbejdsmateriale, som ikke er omfattet af forvaltningsloven.
I en skrivelse til A udtalte jeg følgende:
"Den omtalte afskrift af lægekonsulentens udtalelse indeholder et notat om en samtale imellem styrelsens lægekonsulent og en ekstern læge, under hvilken konsulenten har modtaget oplysninger om Deres sag. Notatet er foretaget i overensstemmelse med offentlighedslovens § 6, hvorefter en myndighed, der mundtligt modtager oplysninger vedrørende en sags faktiske omstændigheder, der er af betydning for en sags afgørelse, skal gøre notat om indholdet af oplysningerne. Herudover indeholder udtalelsen lægekonsulentens skøn på baggrund af de indhentede oplysninger.
Efter forvaltningslovens § 13, nr. 2, omfatter retten til aktindsigt også en myndigheds interne arbejdsdokumenter, som foreligger i endelig form, når "dokumenterne alene indeholder en gengivelse af de oplysninger, som en myndighed har haft pligt til at notere efter lov om offentlighed i forvaltningen".
Det er min opfattelse, at den del af konsulentudtalelsen, der gengiver samtalen med den eksterne læge, er omfattet af retten til aktindsigt. Jeg har samtidig hermed henstillet til Den Sociale Ankestyrelse at ændre afgørelsen i overensstemmelse hermed."
Den Sociale Ankestyrelse orienterede mig om, at styrelsen havde meddelt A aktindsigt i overensstemmelse med min henstilling.
Jeg meddelte ankestyrelsen, at jeg havde taget det oplyste til efterretning.