En journalist har fået aktindsigt i dokumenter fra Ekspertgruppen for en grøn skattereform – det såkaldte Svarer-udvalg – efter at Skatteministeriet har overvejet hans aktindsigtsanmodning på ny.
Det sker, efter Folketingets Ombudsmand havde bedt ministeriet om at redegøre for anvendelsen af afvejningsreglen i miljøoplysningslovens § 2, stk. 3, i forhold til ekspertgruppens brevveksling med eksterne aktører.
Denne regel siger, at adgangen til at begrænse aktindsigt skal vejes op mod samfundets interesse i, at oplysningerne offentliggøres, og at en myndighed kun kan afslå aktindsigt, hvis de interesser, der varetages ved et afslag, overstiger offentlighedens interesse i at få indsigt i oplysningerne.
”Afvejningsreglen i miljøoplysningsloven indebærer, at journalister og borgere har retskrav på aktindsigt i miljøoplysninger, hvis hensynet til offentlighedens interesse i at kende oplysningerne overstiger de interesser, der varetages ved et afslag. Det er derfor vigtigt, at myndighederne er opmærksomme på bestemmelsen og ved sagens afgørelse foretager en konkret interesseafvejning”, siger Folketingets Ombudsmand, Niels Fenger.
I den konkrete sag medførte Skatteministeriets fornyede vurdering, at journalisten fik aktindsigt i en henvendelse fra en privat konsulentvirksomhed med spørgsmål om EU-retlige krav til indretning af en CO2e-afgift samt Skatteministeriets svar på henvendelsen. Ministeriet udleverede endvidere bl.a. en rapport og et notat, som ministeriet var blevet opmærksomt på var offentligt tilgængeligt.
Ombudsmanden tilslutter sig ministeriets nye vurdering, hvorefter afvejningsreglen indebærer, at journalisten har ret til aktindsigt i de pågældende dokumenter.
Læs ombudsmandens udtalelse.
Yderligere oplysninger:
Folketingets Ombudsmand, Niels Fenger, tlf. 42 47 50 91
Områdechef Jacob Christian Gaardhøje, tlf. 33 13 25 12
FAKTA
Miljøoplysningslovens afvejningsregel
Hvis en aktindsigtsanmodning angår miljøoplysninger, skal den behandles på grundlag af miljøoplysningsloven og offentlighedsloven fra 1985.
Det følger af miljøoplysningslovens § 2, stk. 3, at adgangen til at begrænse aktindsigt i visse oplysninger skal anvendes restriktivt under hensyn til samfundets interesse i, at oplysningerne offentliggøres. Ved behandlingen af en anmodning om aktindsigt i miljøoplysninger skal myndigheden foretage en konkret afvejning af offentlighedens interesser, der varetages ved udlevering af miljøoplysningerne, over for de interesser, der varetages ved at afslå udlevering.
Bestemmelsen indebærer, at selv hvis en undtagelsesbestemmelse som sådan generelt kan finde anvendelse, er det kun lovligt at afslå aktindsigt, såfremt de interesser, der varetages herved, overstiger de interesser, der varetages ved udlevering af de pågældende oplysninger.
Ekspertgruppen for en grøn skattereform
Ekspertgruppen for en grøn skattereform blev nedsat på baggrund af Aftale om grøn skattereform af 8. december 2020 og fik i sit kommissorium til opgave bl.a. at udforme modeller til en ensartet CO2e-regulering, herunder til en mere ensartet CO2e-afgift.
Ekspertgruppen afgav den 8. februar 2022 sin første af to delrapporter med anbefalinger om en ensartet CO2e-afgift på industri mv. Lovforslag vedrørende den første delrapport er vedtaget af Folketinget den 11. juni 2024.
Ekspertgruppens endelige afrapportering skete den 21. februar 2024 i forbindelse med udvalgets afgivelse af sin anden delrapport, der bl.a. præsenterer modeller for en CO2e-afgift på landbruget. Ekspertgruppens dokumenter blev herefter overført til Skatteministeriet, som derfor har besvaret ombudsmandens høringer i sagen.