Da to lovforslag om en ny ejendomsskattelovgivning blev sendt i høring, offentliggjorde Skatteministeriet en nyhed med udsagnet om, at 4 ud af 5 boligejere stod til en skattelettelse året efter. En journalist anmodede nogle måneder senere om aktindsigt i beregninger, der viste, at 8 ud af 10 boligejere stod til en skattelettelse.
Ved behandlingen af journalistens aktindsigtsanmodning identificerede Skatteministeriet alene akter, der var udarbejdet efter nyheden. Ombudsmanden kunne samlet set ikke kritisere ministeriets afslag på aktindsigt efter offentlighedsloven i disse akter, men stillede dog spørgsmål til Skatteministeriet om, hvorvidt der forelå relevante akter mv. udarbejdet forud for nyheden.
Skatteministeriet anførte, at der løbende var foretaget beregninger i Danmarks Statistiks lovmodelserver, der havde vist, at 4 ud af 5 boligejere stod til en skattelettelse. Der forelå dog ikke dokumenter med disse beregninger, og der var ikke på anden måde sikret dokumentation for beregningernes nærmere indhold og resultater.
Skatteministeriet kunne desuden ikke fuldt ud genskabe de beregninger, der blev foretaget forud for nyheden, og fandt ikke anledning til at foretage en genberegning ud fra historiske data, i det omfang det måtte være muligt.
Ombudsmanden bemærkede, at størrelsen af boligskatter er af væsentlig betydning for en meget stor mængde borgere, og at det omhandlede udsagn havde udgjort en hjørnesten i Skatteministeriets kommunikation til boligejerne om konsekvensen af boligskattereformen. Hans undersøgelse omhandlede ikke rigtigheden af udsagnet – som han i øvrigt ikke havde grund til at betvivle – men det var efter hans opfattelse uheldigt, at Skatteministeriet ikke havde valgt at sikre sig dokumentation for de beregninger, som ministeriet havde foretaget på Danmarks Statistiks lovmodelserver, forud for en udmelding i offentligheden af den foreliggende karakter.
Ombudsmanden udtalte, at det ikke er understøttende for tilliden til de udmeldinger, der kommer fra offentlige myndigheder, hvis der ikke foreligger dokumentation – eller dog efterfølgende genskabes dokumentation – for så væsentlige udmeldte udsagn.
(Sag nr. 23/05923)