Kommuner må kun anmelde børn til politiet, hvis det er sagligt og relevant. Det understregede Folketingets Ombudsmand tidligere på ugen i en sag fra Halsnæs Kommune. I lyset af nogle reaktioner på ombudsmandens udtalelse i dag på Altinget.dk understreger han nu, at det bl.a. er sagligt og relevant at anmelde børn til politiet, hvis det er nødvendigt for at sikre f.eks. en lærer eller pædagog mulighed for offererstatning.
”Det er vigtigt at fastholde, at kommuner grundlæggende skal være varsomme med at anmelde børn til politiet. Men i de tilfælde, hvor Erstatningsnævnet kræver politianmeldelse som betingelse for offererstatning, anerkender jeg en anmeldelse som saglig og relevant”, siger Folketingets Ombudsmand Jørgen Steen Sørensen. Han tilføjer, at Erstatningsnævnets praksis for tiden er under prøvelse ved domstolene, og at rækkevidden af bl.a. kommunernes ret til politianmeldelse må tages op til ny overvejelse, hvis nævnets praksis ender med at blive ændret.
I sin udtalelse tidligere på ugen bad ombudsmanden Halsnæs Kommune om at forholde sig til den generelle problemstilling om politianmeldelse af børn. Ombudsmanden oplyser, at han nu vil tage initiativ til et møde med Kommunernes Landsforening og Halsnæs Kommune for særligt at drøfte samspillet med reglerne om offererstatning.
Se tidligere nyhed i sagen.
For yderligere oplysninger:
Folketingets Ombudsmand Jørgen Steen Sørensen, tlf. 20 33 97 52.