Mister en skoleelev en af skolens bøger, må eleven som udgangspunkt erstatte bogen. Og i de fleste tilfælde vil skolen også kunne sende regningen til elevens forældre. Det fremgår af en sag som ombudsmanden netop har afsluttet.
I sagen var der tale om en dreng som havde mistet en skolebog. Drengens far klagede til ombudsmanden over at skolen dels havde krævet at drengen eller hans forældre betalte for bogen, dels havde nægtet at udlevere nye skolebøger til drengen på grund af den forsvundne bog.
Ombudsmanden tog ikke stilling til om sønnen var erstatningsansvarlig i den konkrete sag. Det krævede nemlig en bevisbedømmelse som ombudsmanden normalt ikke laver. Ombudsmanden gennemgik i stedet den del af erstatningsretten som har betydning for spørgsmålet.
”Erstatningsretten er et kompliceret retsområde, og det er ikke muligt at sige præcist hvornår en skoleelev har et erstatningsansvar. Man må dog gå ud fra at skoleelever i almindelighed ved at bøger skal leveres tilbage efter brug. Derfor må eleven efter min opfattelse komme med en overbevisende forklaring på at bogen er gået tabt på hændelig vis, hvis eleven skal kunne fritages for ansvar," siger Hans Gammeltoft-Hansen.
At skolen i de fleste tilfælde kan sende kravet til elevens forældre, følger af en lov fra 2009 der handler om at forældre under visse betingelser hæfter for deres børns erstatningsansvar.
Skolen nægtede at udlevere nye skolebøger
Under sagen kom det frem at drengens skole havde en praksis om først at udlevere skolebøger i det nye skoleår når skolebøger fra det gamle skoleår enten var afleveret, eller der var betalt for bøgerne, eller en dialog mellem skole og hjem var påbegyndt.
Den praksis er imidlertid ikke i orden, fremgår det af udtalelsen.
”Skolerne må ikke forsøge at løse problemet med forsvundne skolebøger ved at nægte at udlevere nye skolebøger til de elever der har smidt de gamle væk. Det er i strid med folkeskoleloven som klart siger at skolerne skal stille de nødvendige undervisningsmidler gratis til rådighed for eleverne,” siger Hans Gammeltoft-Hansen.
Ombudsmandens udtalelse findes her.
Yderligere oplysninger kan fås hos direktør Jens Møller, telefon 33 13 25 12, eller kontorchef Karsten Loiborg, samme telefonnummer.
FAKTA
Det erstatningsretlige udgangspunkt er at børn selv skal erstatte det de har ødelagt (skadegørende handlinger) på samme måde som voksne. Barnets forældre hæfter kun for deres børns skadegørende handlinger hvis der er en særlig lovhjemmel for det. En sådan lovhjemmel blev indført i 2009 med lov nr. 363 af 13. maj 2009 om hæftelse for børns erstatningsansvar. Med loven ønskede et flertal i Folketinget at styrke forældrenes tilskyndelse til at påtage sig et ansvar for at deres børn ikke begår lovovertrædelser eller forvolder skade.
Folketingets Ombudsmand er jurist og valgt af Folketinget til at behandle klager over offentlige myndigheder. Ombudsmanden kan kritisere og anbefale myndigheder at ændre deres afgørelser. Hvert år får ombudsmanden omkring 5000 klager fra borgere der mener at en myndighed har begået fejl. En typisk fejl kan være en kommune eller anden myndighed der har været for længe om at svare på et brev eller truffet en forkert afgørelse. Ombudsmanden tager også selv sager op, for eksempel efter omtale i en avis, ligesom han ofte er på inspektion i blandt andet fængsler og psykiatriske afdelinger. Cirka 85 medarbejdere er ansat ved Folketingets Ombudsmand