Det var naturligvis ikke i orden at Udlændingeservice videregav fortrolige oplysninger til en journalist om en vestjysk familie i en meget omtalt sag om opholdstilladelse og adoption. Dette beklagede integrationsministeren da også over for Folketinget. Men ifølge ombudsmanden bør Integrationsministeriet også sørge for at den berørte vestjyske familie får en redegørelse og beklagelse. Det er naturligt og følger af god forvaltningsskik.
"Tillid til myndighederne kræver blandt andet at fortrolige oplysninger håndteres korrekt. Når det undtagelsesvis ikke sker, er det vigtigt at borgeren får en redegørelse og beklagelse for forløbet", siger ombudsmand Hans Gammeltoft-Hansen.
På baggrund af presseomtale bad ombudsmanden Integrationsministeriet om at blive orienteret om sagen hvori Udlændingeservice skulle have videregivet fortrolige oplysninger til pressen. Ministeriet bekræftede at Udlændingeservice havde videregivet sådanne oplysninger uden samtykke fra den berørte familie. Samtidig oplyste ministeriet at ministeren over for Folketinget havde beklaget videregivelsen. Af ministeriets oplysninger fremgik det imidlertid at den berørte familie ikke havde modtaget en redegørelse og beklagelse fra myndighederne. Ombudsmanden afgiver nu sin udtalelse.
Udlændingeservice har nu givet familien en redegørelse og beklagelse for sagsforløbet. Derfor foretager ombudsmanden sig ikke mere i sagen.
"Jeg er glad for at den berørte familie har fået en beklagelse og redegørelse af Udlændingeservice", siger Hans Gammeltoft-Hansen.
Ombudsmandens udtalelse i sagen findes her (anonymiseret).
Flere oplysninger og kommentarer hos ombudsmand Hans Gammeltoft-Hansen, telefon 33 13 25 12 eller mobil 40 43 45 43.
Folketingets Ombudsmand er nedsat for at kontrollere statslige og kommunale myndigheder og andre offentlige forvaltningsmyndigheder. Han er valgt af Folketinget og kan således ikke behandle sager vedrørende Folketinget, ligesom han heller ikke kan behandle klager over landets domstole. Ombudsmanden kan behandle klager over forvaltningsmyndighederne, men han kan også tage sager op på eget initiativ. I 2006 tog ombudsmanden 245 sager op på eget initiativ.